Verslag tot 5-2-2017
Maandagavond de uitgestelde commissievergaderingen. Bij bestuur en middelen was vooral de verplaatsing van de coffeeshops onderwerp en bij SOB de nieuwe omgevingswet. Hoewel ik gewoonlijk bij bestuur en middelen ben, ging ik nu bij SOB luisteren naar de uitleg bij de omgevingswet. Het duurt nog wel even voor hij van kracht wordt, maar ik vind het wel een positieve ontwikkeling. Voordat uiteindelijk vergunning verleend wordt moet de initiatiefnemer voor een bouwwerk voor draagvlak in de omgeving zorgen. Dat vind ik wel een belangrijke verandering. De raad krijgt naar mijn idee in de eerdere fases van de omgevingswet meer te zeggen. Het is wel mogelijk om zaken aan het college te delegeren, maar daar moet je dan scherp op zijn. Gevolg is dan dat veel meer zaken dan tot nu toe via een reguliere procedure gegund worden. Als dat van dat draagvlak serieus wordt genomen, moet dat echter voor minder problemen zorgen, denk ik.
Spreiden van coffeeshops in Den Helder lijkt de ChristenUnie geen goed idee. Het zorgt alleen maar voor meer gespreide overlast en is dan moeilijker te controleren. Spreiden naar buiten Den Helder kan op de nodige weerstand vanuit de betreffende gemeentes rekenen. Lijkt nogal een patstelling. Gezien de voorwaarden waaraan men verhuizing wil laten voldoen, lijkt het er op dat ze blijven zitten waar ze zitten.
Verder deze week vooral gewerkt aan het verbeteren van al opgestelde schriftelijke vragen en opnieuw vragen ingediend over de wachttijd in de participatiewet voor personen >27 jaar. In 2012 werd een wachttijd ingesteld voor personen <27 jaar. Daarna begonnen gemeenten te experimenteren met een wachttijd voor mensen >27 jaar. Dit werd door staatssecretaris Klijnsma toegejuicht. Echter in 2014 bij de herziening van de participatiewet is nadrukkelijk besloten dat er geen wachttijd komt voor personen >27 jaar. Desondanks zijn er verschillende gemeenten geweest die dat wel bleven doen. Hierover is de nodige jurisprudentie geweest en ook de Nationale Ombudsman heeft zich er mee bemoeid. Toch wordt in Den Helder nog steeds die wachttijd gehanteerd en dat betekent soms dat mensen hier een aantal keren per jaar mee geconfronteerd worden als ze telkens kleine contracten aangeboden krijgen. Dat levert enorm veel stress op en perioden waarin men niet voldoende inkomsten heeft. A.s. maandag gaat het over de nota armoedebeleid en ik vind dat de gemeente zelf armoede creëert met dergelijk beleid. Daarover gaat dan ook mijn schriftelijke vraag.
Een ander punt waar ik al wat langer mee bezig ben is de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten die voorheen door het Rijk werd uitgekeerd en in 2015 naar de gemeenten is over geheveld. Het is gebleken dat sindsdien in Den Helder deze uitkering niet meer toegekend is, Dat betekent voor een groep mensen die het vaak ook niet al te breed heeft dat ze zo’n €400, per jaar tekort zijn gedaan. Het nieuwe armoedebeleid moet nu voor een deel gefinancierd worden met deze uitkeringsgelden. Zo heb je ook wel een nota armoedebeleid nodig als je mensen onthoudt waar ze recht op hebben.
Vrijdag opnieuw een “klas in de raad”. Altijd gezellig om te doen. Deze keer vond ik het wel heel bijzonder. Er zat nogal wat leeftijdsverschil in de groep en er waren een paar kinderen bij die veel extra zorg nodig hadden. Ik vond het heel mooi om te zien hoe de kinderen hier mee om gingen en wat een fijne sfeer er in die groep hing. Dat zijn toch een beetje de “krenten in de pap” van de politiek.
De “kenners” voorspellen nog een winterse periode maar vandaag leek het wel voorjaar. Ik kon het niet laten om alvast even wat in mijn volkstuintje te prutten. Iedere keer raak ik weer verwonderd als ik de eerste tekenen van naderend voorjaar weer zie. Dan ervaar ik ook dat God zich in de natuur laat kennen. Mooi vind ik dat.
Tjitske Biersteker