Verslag tot 18-12-2016
Het is in de politiek vaak hollen of stilstaan. Deze week was het vooral hollen. Veel bijeenkomsten, veel emoties.
Maandagavond 2 commissies: sociaal domein en bestuur&middelen. Nota armoedebeleid was het hoofdonderwerp binnen het sociaal domein. Eigenlijk zijn het vooral lapmiddelen die ook nog eens heel betuttelend zijn: als je arm bent moet een ander voor jou beslissen dat je een warme jas nodig hebt, of je geld geven om “mee te doen”, maar dan moet je er wel alle bonnetjes voor bewaren. Eigenlijk is het hele inkomensbeleid dus failliet. Je kunt best blijven beweren dat Nederland uit de economische recessie is, maar zolang Den Helder nog in de top-10 van armste gemeenten staat, levert dat dus helemaal niets op voor onze inwoners. Die zijn gebaat bij een ruimhartig uitkeringsbeleid, waarbij geen sprake kan zijn van 4 weken wacht- en zoektijd voordat een uitkering wordt toegekend, en dat als het tegenzit meerdere keren per jaar, afhankelijk van de contracten die mensen kunnen afsluiten. Deze wacht- en zoektijd is bovendien onwettig; er zijn al meerdere zaken over geweest. In het nieuwe jaar zullen we hier verder op ingaan omdat er voor dit jaar nog maar 1 vergadering is gepland.
Binnen bestuur&middelen was vooral het voorstel voor het verminderen van het aantal commissieleden onderwerp van gesprek. De aanleiding voor dit voorstel was gelegen in het feit dat in 2015 de kosten voor het gemeenteraadswerk te hoog waren. OP voorstel van Behoorlijk bestuur werd eerst onderzocht wat de gevolgen van het nieuwe vergadersysteem voor de kosten waren. Het bleek dat die met de helft verminderd waren. Daarmee was de noodzaak om halverwege deze bestuurlijke periode het aantal commissieleden te halveren verdwenen. Desondanks vond de coalitie dat dit voorstel alsnog besproken en besloten moest worden. Het alternatief moest weer niet opgenomen worden. De ChristenUnie had voorgesteld om het aantal commissieleden op max. 6 te stellen, waardoor partijen die met 6 leden in de raad zitten geen commissieleden konden aanstellen en partijen die met 1 lid in de raad zitten 5. Daarmee borg je het democratisch proces: alle partijen kunnen vertegenwoordigd zijn in de commissies zonder politieke lading, want besluitvorming moet naar evenredigheid in de raad plaats vinden.
Vooraf gaande aan de commissievergaderingen zijn we als steunfractie bij elkaar gekomen om de lopende zaken te bespreken. We doen dat altijd terwijl we samen eten en ik vind dit nog steeds een enorm plezierige manier van overleg.
ER is ook veel werk aan de voortgang van de renovatie van het stadhuis. Het college wil niet met een voorstel naar de raad komen. Technisch gezien kan de begeleidingscommissie niet direct met een voorstel komen, hooguit via een initiatiefvoorstel. Dat kost tijd die de voortgang van het traject bedreigt. We overleggen veel met deskundigen over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Wat me heel erg stoorde was de manier waarop de OR de ambtenaren opriep om maandagavond aanwezig te zijn. Op zich ben ik blij met de belangstelling, maar dat moet wel op eigenlijke gronden. De OR suggereert dat er sprake is van het Sick Building Syndrome en vraagt zich af of er serieus met de klimaatklachten wordt omgegaan. De OR en verschillende thema groepen zijn actief betrokken bij het opstellen van het programma van Eisen. In mijn beleving is dat voor een groot deel “wensen” geworden. Desondanks is dit programma van Eisen uitgangspunt voor de verschillende calculaties. En er zijn gewoon wettelijke normen waaraan voldaan moet worden. Kortom: een oneigenlijke en suggestieve oproep.
Woensdagavond waren er op verschillend plekken bijeenkomsten. Ik ben naar de Bieb geweest over het ontwerp voor de Stationslocatie. Hoewel het ontwerp nog niet ter inzage had gelegen ging men er van uit dat op 9 januari 2017 gestart gaat worden met de herinrichting. Dat gaat volkomen voorbij aan inspraaktermijnen. Ik kan wel snappen waarom men zo snel wil starten: de stroom zienswijzen op dit ontwerp kon wel eens enorm worden. Nog los van dat ik het een architectonisch misbaksel vind, waarbij op geen enkele wijze rekening is gehouden met zichtlijnen en overzichtelijkheid, is er met geen bedrijf overleg geweest aldus de architect. Ik ben vandaag nog eens langs de watertoren gefietst en heb de ruimte tussen bedrijven en watertoren nog eens bekeken. De ruimte die overblijft voor voetgangers is zo minimaal dat zelfs de toegangsdeur van de watertoren in eerste instantie over het fietspad open draaide. Daarnaast wordt het “rondje om het Stadspark” voor automobilisten nu: heen en achteruit terug voor de AH en heen en via de parkeerplaatsen terug voor de Rabobank. Hoeveel ongelukken wil je hebben met een dergelijke situatie?
De bewoners van de Boerhaavestraat hebben veel geklaagd. Dat zullen ze nu ook weten want hun straat wordt op geen enkele wijze opgenomen in het plan. Ook de fietsenstalling blijft opzij van het spoor. Misschien komt er een haag om heen. Oplossingen door bewoners aangedragen worden op geen enkele wijze mee genomen in het plan. Kortom: je mag wel wat zeggen, maar je mag niet verwachten dat er naar je geluisterd wordt.
Overigens mist iedere grond voor dit verhaal. Het nu geldende bestemmingsplan waarop dit plan is gebaseerd dateert uit 1974. De laatste bestemmingsplan wijziging is afgekeurd door de Raad van State. De aannemer is vol goede moed en ik denk dat hij heel erg zijn best zal doen om het mooi uit te voeren, maar de vraag is wel of hij op 9 januari kan beginnen.
Donderdagmorgen heb ik de auditcommissie overgeslagen. ’s Avonds was de informatieavond over de verschillende calculaties voor de renovatie van het stadhuis. Opmerkelijk was dat naast de presentatie van het programma van Eisen er ineens ook nog een heel scala aan technische eisen werd gepresenteerd, die niemand kende. Overigens hoorden die voor het overgrote deel tot het domein van de ontwerper.
De bijeenkomst was zonder overleg met de renovatiecommissie gepland, maar men verwachtte wel dat iemand van COARE aanwezig zou zijn. Dat is ook wel gelukt, maar hij kwam zonder presentatieplaatjes. Hij had geen presentatie, maar was de presentatie. Nu is het niet zo moeilijk om beelden er bij te vinden, want er staat genoeg op internet over de organisatie.
Ook Vitruvius hield een presentatie met hele saaie, onleesbare plaatjes. Dus dat was ook geen succes. We hebben verschillende keren naar de opdracht vanuit het college gevraagd, maar die niet gekregen. We kunnen er maar niet achter komen hoe dat bedrag van achterstallig onderhoud is samen gesteld en wie dat heeft geconstateerd. Het is wat bizar: als je gaat renoveren dan zorgt dat er voor dat een gebouw weer helemaal up-to-date is. Dan is er geen sprake van achterstallig onderhoud als extra kostenpost. De vertegenwoordiger van Vitruvius liet zich verleiden tot kritiek op de cijfers van COARE. Dat was niet de afspraak, maar hij werd ook bijzonder vervelend in een hoek gezet door de VVD.
De wethouder greep direct in en daarmee was de avond snel ten einde. Dankzij deze strakke leiding stonden we om 21.15 al weer buiten.
Vrijdagmorgen weer een aflevering van “Klas in de raad”. Het blijft leuk om te doen. De ene klas is wat sterker in het debatteren dan de andere. Deze klas had zich goed voorbereid. Veel vragen aan de burgemeester op papier gezet en nagedacht over wat ze voor hun leefomgeving wilden.
Vandaag met een aantal mensen nog een keer naar de videoclip van “the Christmas Gathering” gekeken. De band en het evenement hebben dezelfde naam. Het is heel spannend: vorig jaar 1 avond met 300 enthousiaste bezoekers en nu dan 2 avonden. De eerste avond zit al helemaal vol en voor de 2e zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar. Alle deelnemers hebben er ongelooflijk veel zin in om op een heel eigentijdse wijze de kerstboodschap vorm te geven. Dat spreekt mij meer aan dan alle kerstmarkten, kerstevents enz. Al maak ik voor de kerstmarkt in de Helderse vallei altijd een uitzondering. Die vind ik zo sfeervol dat ik er wel even heen wilde. Ook aan het kerstspektakel in het stadhuis heb ik nog nooit deel genomen. Ze maken er wel echt veel werk van, maar het heeft voor mij niets met het Kerstfeest te maken.
Morgen alweer de 4e Adventszondag: verwachting van wat is geweest en weer komt. Daar kijk ik naar uit.
Tjitske Biersteker