'Highlights' 9 oktober 2021

zaterdag 09 oktober 2021 13:24

Zoals tijdens de ledenvergadering op 29 september ook is gezegd, zijn we bezig met het verkiezingsprogramma. Hierbij een eerste voorstel:

Inleiding
Het is niet goed dat de mens alleen is. Dat is een diepe en inspirerende waarheid die vanuit het scheppingsverhaal zoals dat verteld wordt in het Bijbelboek Genesis tot ons komt. Menselijk leven is samen leven. Wij zijn aan elkaar gegeven als een hulp en een steun. Dan komen we als mens tot onze bestemming, tot ons recht.
Samen leven vraagt om structuren, om onderlinge afspraken. Die structuren en afspraken staan in dienst van dat samen leven, die moeten dat samen leven mogelijk maken. Waar die structuren en afspraken gaan knellen en schuren moeten we op zoek naar de oorzaak daarvan en aanpassingen doen om die pijn weg te nemen.
In die structuren en afspraken past de (gemeentelijke) overheid een bescheiden rol. Waar inwoners van Den Helder elkaar vinden, samen actief worden, is de enige rol voor de gemeentelijke overheid om dat te faciliteren. Waar inwoners van Den Helder door wat voor oorzaak dan ook het niet redden, dan heeft de gemeente als taak samen met die mensen op zoek te gaan hoe het leven weer leefbaar kan worden. Welke hulpbronnen zijn er in hun directe omgeving, wat kunnen hulporganisaties betekenen, wat wordt er ten slotte van de gemeentelijke overheid gevraagd?
In de route zoals die hier geschetst wordt, herkent u het eigen geluid van Christen Unie. We hebben als inwoners van Den Helder allemaal als taak ons voor elkaar in te zetten. De één kan dat meer dan de ander; dat staat buiten kijf, maar we zien allerlei mooie initiatieven waarin al zo wordt gewerkt. Laten we daar met elkaar zuinig op zijn en waar we dat kunnen versterken.
Deze benadering is zeker niet voorbehouden aan christenen. Gelukkig niet. Wel weten we als volgelingen van Jezus dat we op zijn weg gaan, als we recht en gerechtigheid voor iedereen nastreven.

Met deze tekst willen we het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 beginnen. Het programma zelf schrijven we met de vier pijlers van het coalitieakkoord van de afgelopen bestuursperiode als raamwerk. Deze vier pijlers zijn:
1. Bestuurlijke vernieuwing
2. Een zorgzame gemeente
3. Een vitale gemeente
4. Een leefbare gemeente
U bent van harte uitgenodigd om over deze vier punten uw gedachten te laten gaan en aan ons mee te delen. In de volgende weken willen we telkens één van deze vier punten verder uitwerken en aan u voorleggen. Begin november hopen we u de conceptversie van het verkiezingsprogramma te kunnen voorleggen, zodat we die in de ledenvergadering van 24 november met elkaar kunnen bespreken.

Reacties kunnen naar: secretaris@denhelder.christenunie.nl

Stadshart Binnenstad Willemsoord Luchtfoto

« Terug