Verslag tot 26-11-2017

2017-11-24 10.36.51-1zondag 26 november 2017 18:22

Vandaag een mooie maar intensieve ledenvergadering van de ChristenUnie mee gemaakt. Opnieuw kennis gemaakt met bevlogen bestuurders en betrokken leden. Mooi om zo met een volle zaal samen te zingen en te bidden. Verschillende workshops/deelsessies bezocht. We waren met zijn 4-en en konden er dus verschillende meemaken.

Na zo’n intensieve dag terug kijken op een overvolle week valt nog niet zo mee. Van dit soort weken wil ik er eigenlijk niet te veel. Het begon maandag al met een korte, heftige raadsvergadering. Na een, m.i. flauwekul discussie over vlagvertoon viel het belangrijke document over schulddienstverlening eigenlijk volkomen in het niet. Het bleek uiteindelijk een onvoldragen document, wat ook al in de commissie was geconcludeerd. Het preventieve element waar aan gerefereerd werd, bestaat nog helemaal niet en een pilot m.b.t. bewindvoering kan voorlopig  niet uitgevoerd worden omdat daar eerst onderzoek naar gedaan moet worden. Effectieve korte termijnregelingen zaten er niet in. Het is aangenomen en nu moeten uitvoeringsregels de boel maar wat recht trekken.

Voor af gaande aan de raad was er een bijeenkomst van de Werkgroep duurzaam, over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Het was een goede presentatie met een tamelijk ambitieuze doelstelling. Het lijkt haalbaar om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Dinsdagmiddag naar de presentatie van het nieuwe boek van M. Vermooten in het gebouw van de Apostolische gemeenschap. Daarna met de boot naar Texel voor een presentatie van de Rekenkamer over een vervolgonderzoek naar de mogelijkheden tot uittreden. Die zien er niet veelbelovend uit. Wel zouden we kunnen onderhandelen over het dienstenpakket.

Woensdagmorgen oppositieoverleg. Hierin de commissies besproken en de afgelopen raadsvergadering. Ook over de Kampanje en het RS-museum overlegd en afgesproken wie schriftelijke vragen stelt over verschillende onderwerpen.

Woensdagavond naar de Jos-Postlezing in Triade geweest. Daar had ik me eerder voor opgegeven dan voor de info-avond over de Schouwburg. Bovendien heb ik voorlopig wel genoeg aan de feiten en cijfers zoals gepresenteerd in de verschillende onderzoeken. De lezing markeerde het begin van wat een nieuwe traditie moet worden, ter nagedachtenis aan Jos Post, bevlogen bestuurder van Triade. Het was goed om ook haar man en kinderen aan te treffen. De lezing was heel interessant met een terugblik op oorzaken die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van Den Helder, daarna een verwijzing naar een eerdere presentatie door bureau IMA over de huidige ontwikkelmogelijkheden van Den Helder en eindigend met zorgpunten voor de toekomst. Ik was blij dat ik hiervoor gekozen had. Ik had de spreker, Ir. W. Stam al eerder gehoord tijdens een presentatie over zijn visie op werk (Slow work). Hij werkt voor de gemeente Den Helder en ik denk dat de organisatie meer van dit soort bevlogen ambtenaren kan gebruiken.

Donderdagavond was een eerste verkenning rondom de Stemwijzer georganiseerd door Prodemos. Samen met de voorzitter van het bestuur van de ChristenUnie ben ik er heen geweest. Ik kwam er niet heel optimistisch vandaan. Ik hoop dat het vervolg inhoudelijker en meer professioneel wordt.

Vrijdagmorgen met 3 commissieleden naar de ontmoeting met andere lokale ChristenUnie-leden gereisd. We gingen op werkbezoek bij het Scharlaken koord, net op de dag dat in de Tweede Kamer meer geld beschikbaar is gesteld voor uitstapprogramma’s. Het werd een feestelijke bijeenkomst ondanks de zwaarte van het onderwerp. Bijzonder was ook om te merken dat in een omgeving waar allerlei ellende de boventoon voert ook veel christelijke organisaties aanwezig zijn om hulp te verlenen. Tijdens een rondgang door de wijk veel bijzondere kerkelijke organisaties gezien en een open oecumenische kapel bezocht, ontworpen door een Joodse architect. Daarna geluncht in de Shelter, een christelijk hostel. Mooie ontmoeting met een grote groep enthousiaste vertegenwoordigers van de ChristenUnie. 

Nu kijk ik uit naar de rust van de Zondag (al heb ik in de middagdienst nog wel een taak) en geniet nog even na van alle indrukken.

Tjitske Biersteker

« Terug