Verslag tot 26-2-2017

Tjitskezaterdag 25 februari 2017 19:59

Het is reces maar veel afspraken zijn toch gepland. Ik vind het prima want dat geeft wat ruimte om wat dieper op zaken in te gaan. Maandagmorgen met een aantal raadsleden overlegd over het Robin Hoodcollege (organisatie die zich sterk maakt voor opleidingen voor jonge asielzoekers, al dan niet uitgeprocedeerd). We willen dat graag steunen en het overleg ging over de manier waarop dit zou kunnen.

’s Avonds steunfractie overleg. Onder begeleiding van een financieel deskundige akkeren we de begroting door en kijken we ook breder naar het functioneren van de fractie en de toekomstmogelijkheden. Omdat er geen commissievergadering achter aan kwam, konden we even ontspannen de tijd nemen om hier op in te gaan.

We hebben daarnaast even specifiek stil gestaan bij het antwoord op onze vraag over de wachttijd binnen de participatiewet voor personen >27 jaar. Het is in Den Helder gebruikelijk dat ook ouderen die om een bijstandsuitkering komen geconfronteerd worden met een wachttijd van 4 weken, terwijl de wetgever nadrukkelijk aangegeven heeft dat dit niet de bedoeling is. Ook de Nationale Ombudsman heeft verschillende gemeenten aangesproken op hun verkeerde gedrag. Desondanks is het in de gemeente Den Helder nog steeds gebruikelijk om deze wachttijd te hanteren voor personen >27 jaar. Met zulk gedrag heeft de gemeente inderdaad een nota armoedebeleid nodig. Mensen worden onnodig in de problemen gebracht. Ik denk dat een motie hier op zijn plaats is.

De commissie begeleiding renovatie stadhuis is dit jaar nog niet bij elkaar geweest omdat de voortgang nog steeds volgens schema was. We verbaasden ons wel over de berichtgeving over COARE. Dat ligt toch wel enigszins anders. COARE werkt volgens een bijzonder concept dat nog niet heel veel vaker wordt gebruikt. Ze delen het werk in 2 delen op. Het eerste deel bestaat uit het geven van workshops om zo de architect veel input te geven voor het uiteindelijke tekenwerk. Hiermee wordt het draagvlak onder de werknemers ook vergroot menen wij.

Daarnaast is COARE ook gespecialiseerd in een bijzondere manier van aanbesteden. De verbouwing moet Europees aanbesteed worden en dat gaat ook gebeuren. Het project wordt als één geheel aangeboden ter aanbesteding maar is opgedeeld in een flink aantal “kavels”. Dit maakt het voor kleinere (lokale) aannemers interessant om op onderdelen van het project in te schrijven. Dat is dus juist heel anders dan in de krant stond. COARE begeleidt deze vorm van aanbesteden. Zowel het project tot aan de architectuur als het project van begeleiding naar de aanbesteding zijn apart ingediend en voldoen aan alle voorwaarden om “onderhands”  aanbesteed te worden. De gemeente heeft naast de wettelijke regels nog een aantal voorwaarden gesteld aan onderhands aanbesteden. Eén daarvan is dat bij een bepaald bedrag er tenminste 2 offertes gevraagd worden. Echter in de kaders die mee gegeven zijn, hebben we aangegeven dat we in elk geval verder willen volgens de methode “COARE”. Dat soort kaders mag je van tevoren aangeven. Er zijn niet veel gerenommeerde bedrijven die volgens deze methode werken en daarom kun je afwijken van de algemene inkoopregels. Het voordeel van deze methode is dat de eindprijs, €9 miljoen maximaal, hiermee gegarandeerd wordt.

Verder een rustige week, op de storm na dan. Als oppositiepartijen zijn we nog bij elkaar gekomen en hebben we de verschillende agendapunten en zorgen besproken. Deze groep  is eigenlijk de hele bestuursperiode heel constant, consequent en constructief bezig. Het is vanzelfsprekend de oude coalitie minus de Stadspartij DH. We zijn het zeker wel eens oneens met elkaar maar gaan altijd in goede harmonie uit elkaar. Ik vind dat beslist een hele positieve zaak. Het levert ons in het algemeen niet heel positieve besluiten op maar we kunnen met elkaar wel sterke signalen afgeven.

Ik vind stormweer altijd iets bijzonders hebben en mag dan ook graag even op de dijk kijken. Nu wilde ik even naar Texel toe en was benieuwd of de boot wel zou varen. Er was eerder storing geweest, maar niet tijdens de heen en terug reis die ik maakte. Ik vond het bijna jammer dat je niet veel merkte van de golfbeweging. Dat nieuwe schip ligt als een huis op het water. De associatie met het Bijbelverhaal van de Here Jezus en zijn discipelen in een bootje op het stormachtige meer van Gallilea is dan ook gauw gemaakt.

Vandaag tijd om vrienden op te zoeken en bij te praten. Morgen: ontmoeting met Mijn Vriend en luisteren. Allebei mooi.

Tjitske Biersteker

« Terug