Verslag tot 17-12-2017

IMG_20171216_194509zaterdag 16 december 2017 21:56

Vrijdagavond naar de Schouwburg geweest, naar “The play that goes Wrong”. Een theaterstuk vol absurde humor. Toch een heel verschil met maandagavond. Toen ging het òver de Schouwburg. Af en toe was de discussie absurd, maar de humor was ver te zoeken.

Het blijft toch een vast gegeven: als coalitiepartijen blijf je gewoon achter het college staan, zelfs als ze aantoonbaar onjuiste en onvolledige inlichtingen hebben gegeven. Zelfs voor de VVD, toch geen coalitiepartij meer, was dit het adagium. Daarom kon het gebeuren dat de Schouwburg opnieuw extra subsidie krijgt en in elk geval nog een jaar op de ingeslagen weg mag doorgaan. In oktober 2018 wordt de zaak opnieuw bekeken, maar met een nieuwe raad, een eerste begrotingsbehandeling en veel mensen (waarschijnlijk) die zich moeten inlezen is de subsidie voor 2019 ook echt wel een feit.

De coalitiepartijen vinden de Schouwburg een zelfstandige organisatie, die de tijd moet krijgen om orde op zaken te stellen. De CU, en andere partijen, vindt dat er geen sprake is van een zelfstandige organisatie zolang je je afhankelijk maakt van gemeentelijke subsidie. Veel loze beloften ook van coalitiepartijen bij de vorige financiering van de Schouwburg in 2016. Er zou geen cent meer bijkomen. Dat klopt: het is direct €600.000 geworden en indirect €900.000.

Zo goed als sommige coalitie partijen erg in het nadeel rekenen als het gaat om renovatie stadhuis, zo rekenen ze in het voordeel van de Schouwburg. Ze horen niet eens dat de onderzoeksorganisatie zegt dat grofweg er sprake is van: €5 miljoen overschrijding van het budget. Tel daarbij op de tekorten van afgelopen tijd en de beoogde subsidie en je zit zo ongeveer aan de €7 mio die de CU telkens noemde als het veronderstelde tekort.

Bij het doorlezen van de oudere stukken kwam ik ook het artikel tegen waarin de vml. Directeur van de Schouwburg stelde dat verhuizing van de Schouwburg een verdienmodel van €11,3 mio. zou opleveren. Daar is nu natuurlijk geen sprake meer van en niemand kent de uitspraak nog.

Vooraf gaande aan die raadsvergadering heb ik namens de CU vragen gesteld over de informatieverstrekking van het college aan raadsleden. De antwoorden van de wethouder waren nogal kort door de bocht. Informatieverstrekking aan de raad is een tamelijk principieel punt. Het kan niet zo zijn dat collegeleden gewoon weigeren openheid van zaken te geven. Op een ludieke manier geprobeerd hier alsnog helderheid over te krijgen.

DHA (internetkrant) pakt dat op, maar in de HC (papieren versie) wordt er in 60 sec. gehakt van gemaakt. Op basis van dezelfde informatie pakt de renovatie volgens DHA “iets duurder uit” en volgens de HC “fors duurder”.

Deze week was de laatste vergaderweek van dit jaar, een roerige periode zo al met al. De komende tijd ben ik beetje offline, tenzij er bijzondere gebeurtenissen zijn.

We leven nu in de 3e Adventsweek en ik zie uit naar de verschillende Kerstvieringen. Met vele anderen gedenken we de geboorte van Christus en zien we uit naar Zijn Wederkomst. Namens de ChristenUnie wens ik u Gezegende dagen en veel Heil en Zegen voor het nieuwe jaar.

Tjitske Biersteker

« Terug