Een drukke dag

kuitjemaandag 25 september 2017 23:10

Vorige week schreef ik dat ik af wilde van de lange weekverslagen en voorlopig meer per project verslag doen. Na deze vergaderdag weet ik niet zeker of dat verschil maakt. ’s Morgens om 9 uur was er het reguliere oppositieoverleg, ’s middags de commissie Renovatie stadhuis, het Presidium en ’s avonds de raadsvergadering. Probeer het dan maar eens kort te houden in een verslag.

We hebben ’s morgens de raadsvergadering en onze inbreng daarin besproken, maar ook de begroting was onderdeel van onze bespreking. We hebben moties en amendementen voorbereid.

De commissie renovatie stadhuis begeleidt het proces rondom de besluitvorming over renovatie van het stadhuis. Nu het bijna zover is dat de gemeenteraad het krediet moet vaststellen waarmee de renovatie een feit is wilde de commissie met de raadsleden en andere belangstellenden de informatie delen. De opkomst was uiterst mager. Er is veel vooringenomenheid en dus geen behoefte aan verdere informatie.

In het presidium bespraken we de technische gang van zaken rondom de raadsvergadering en de stand van zaken rondom het Noordwestziekenhuis. Hoewel nu even de druk van de ketel is, moeten we als raad en college wel alert blijven.

In de raadsvergadering werd het bestemmingsplan voor het postkantoor bespreken. Tijdens een eerdere commissievergadering heeft de wethouder toezeggingen gedaan die niet in het besluit zijn terug te vinden. Omdat we het als oppositie belangrijk vinden dat het besluit volledig is, is er een amendement ingediend. Tot onze tevredenheid heeft dat amendement het gehaald. Het betekent wel dat het vestigen van appartementen bijzonder moeilijk wordt nu het uiterlijk en karakter van het gebouw niet gewijzigd mag worden. Als het pand dan ook nog op de gemeentelijke monumentenlijst komt dan zijn we helemaal tevreden.

Ook het bestemmingsplan Julianadorp gaf nog aanleiding tot discussie. Het amendement dat de mogelijkheid van een sporthal mogelijk moest maken, haalde het niet.

In de 1e tussenrapportage werden bedragen voor gespecialiseerde jeugdzorg verlaagd. Dat was voor Groenlinks reden om een amendement in te dienen om dit te voorkomen. Technisch gezien leek dit niet te kunnen, maar namens de ChristenUnie vond ik die zorg ook terecht en de sturingsmogelijkheden van de Turap marginaal. We moeten het er nog maar eens over hebben, bijv. in de auditcommissie.

Zo, dit is dan dag één van de nieuwe (vergader)week. Gelukkig heb ik een heel mooi weekend achter de rug, waardoor ik wel wat energie heb. Zaterdag zijn we met een deel van 2 kerkelijke gemeenten op ’t Kuitje rond gaan struinen onder begeleiding van vrijwilligers. Dan zie je weer eens wat een bijzondere natuur we in Den Helder en omgeving hebben. Op zulke ervaringen kun je wel even teren.

« Terug