Verslag tot 17-09-2017

MLD100zaterdag 16 september 2017 20:43

Eigenlijk is het vergaderseizoen pas één week oud, maar het lijkt veel langer. We hebben verschillende bijeenkomsten gehad over de nieuwe opzet van de begroting. Het is een lastig verhaal, vooral omdat we nog maar net met een andere systematiek zijn gestart (doelenbomen), we net beslissingen hebben genomen over het beheer openbare ruimte (Nieuw perspectief) en het wijkgericht werken nog wel een boost kan gebruiken. Uiteindelijk bleek dit college nog een wensenlijstje te hebben dat zo’n €8 miljoen kost uit de algemene reserve. Kortom er valt nog wel wat te debatteren. Of we er als oppositiepartij veel aan kunnen veranderen op dit moment is de vraag. Er is weinig aandacht voor inhoudelijke argumenten en dat heeft te maken met de nog steeds voortdurende boosheid over de renovatie stadhuis, ipv. Nieuwbouw. Komende week zal er weer het  nodige om te doen zijn.

Financieel zijn de zaken nog lang niet op orde, zoals bleek tijdens de bespreking van de TussenRapportage. Er moet veel beleid bij gesteld worden anders komen we uit op een tekort van ruim €4 miljoen. Kennelijk moet er vooral in het Sociale domein bezuinigd worden. Als ik me dan zorgen maak over de bedragen die binnen jeugdzorg minder besteed worden, krijg ik een denigrerend antwoord van de wethouder: “er wordt niet bezuinigd op jeugdzorg en dat weet mevr. Biersteker, die nog niet zo lang meeloopt best”. Dan wijs ik nog maar eens op een bedrag van €1,3 miljoen dat minder besteed gaat worden aan maatwerk 18-, dus toch echt jeugdzorg.

Met een aantal raadsleden, zowel van de oppositie als de coalitie hebben we een overleg gevoerd met een aantal vml. Specialisten van het Geminiziekenhuis. Zij hebben een duidelijke visie op de toekomst van het ziekenhuis in Den Helder en het lijkt er op dat er steeds meer naar hen geluisterd wordt. De verschillende raadsleden voelden voor het instellen van een regionale commissie, met zowel vertegenwoordigers van de verschillende gemeenten als van de verschillende zorg-organisaties. Belangrijk is om de huisartsenvereniging ook te betrekken. Zij houden zich tot op heden nog wat afzijdig. Gelukkig is er in elk geval uitstel. Al had ik het idee dat de Raad van Bestuur de bal vooral bij de Zorg autoriteiten wil leggen en zelf de zaken (nog) niet op orde heeft. Het blijft een belangrijk onderwerp de komende tijd.

Het RS-museum zal  zijn vervolg wel krijgen voor de rechter en als het goed is, heeft de rechtszaak over het bestuur van de Nollen net plaats gevonden. Dat gaat allemaal geweldig. Ik vind het jammer want we verkeren nog steeds in een unieke positie met 2 belangrijke musea bij 2 treinstations.

De wethouder vastgoed heeft een bijzondere manier om zaken aan de orde te stellen. Na het RS-museum, de Watertoren, de verplaatsing van de coffeeshops naar de Beatrixstraat, is er nu een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Eén van de coffeeshops kan wel naast het jeugdhulpverleningsproject van het Leger des Heils en de andere in het vml.pand van Piet Karsten. Beide locaties voldoen daarmee niet aan de criteria, maar volgens de wethouder moeten we die criteria niet allemaal even hard nemen. Vraag is dan natuurlijk: waarom stel je ze dan vast?

De avond over de methode Duisenberg kon ik niet meemaken. Het zou een andere manier van begrotingsopzet inhouden. Wellicht schept dat meer helderheid dan de geplande opzet van de lokale begroting.

Vandaag even naar de vliegshow van Heldair geweest. Ondanks het slechte weer ’s morgens was het er behoorlijk druk. Gelukkig werd het weer vanmiddag een stuk beter. Vanwege de verwachte drukte op de wegen rond Den Helder, hebben we de startzaterdag van de gemeente een weekje uitgesteld. Wellicht is het weer dan ook mooier, want we gaan wadlopen. Morgen wel gezamenlijk dienst ter gelegenheid van de opening van het kerkelijke seizoen en dat is om naar uit te kijken.

 Tjitske Biersteker

« Terug