Verslag van 5 oktober tot 11 oktober 2009

zaterdag 10 oktober 2009 09:55

Stilte

Het is een poosje stil geweest op de site. Willem was erg druk met de benoemingscommissie voor de nieuwe burgemeester en mocht daar tussentijds natuurlijk geen mededeling over doen en ik ben een poosje op vakantie geweest. Dat was genieten en onthaasten op eilanden die volkomen autovrij zijn.
Nu alweer een week aan het werk zowel in de politiek (rustig) als in de zorg (heel druk).

Deskundigheid

Direct na thuiskomst was er voor de (steun)fractie een bijeenkomst georganiseerd om deskundiger te worden in het creatief omgaan met informatie. Zowel qua snelheid als qua vormgeving valt hierin nog veel te winnen. Het was een fijne dag in een plezierige omgeving.
De onderlinge verbondenheid is altijd weer bemoedigend.

Commissies

Er waren niet veel belangrijke agendapunten. De commissie SOB was erg snel klaar. Bij MO was er nog een presentatie van de GGD.

Bij bestuur en middelen waren er twee belangrijke onderwerpen, nl de financiële positie van Willemsoord en de herziening van de inspraakverordening.

Willemsoord

Wat de financiële positie van Willemsoord betreft: die is deplorabel maar ik heb wel de indruk dat de huidige directeur een duidelijke visie heeft en tamelijk daadkrachtig optreedt. Het is natuurlijk een lange weg om hier iets positiefs van te maken na alle perikelen rondom Libéma. De directeur gaf goede uitleg over de verschillende kostenposten. Hij heeft veel verwachtingen van een tijdelijke vestiging van de Aldi op het terrein. Ik vind dat een gruwel. Die vestiging kan nu alleen doorgaan als Aldi belooft op geen enkele wijze iets te veranderen aan het beoogde pand. Dan is er geen bouwvergunning nodig. Ik heb goede hoop dat dit niet zal lukken en dan bemoeit o.a. de Rijksbouwmeester zich er mee.
Het ooit door de wethouder voorspelde 4% rendement is nog lichtjaren verwijderd van de realiteit. Zorgelijk is dat er niet gereserveerd is/wordt voor onderhoud.

De inspraakverordening

Deze moet gewijzigd worden om weer te passen in veranderde wet- en regelgeving. Op zich helemaal niet zo spannend, ware het niet dat het college de ruimte krijgt om per situatie te bepalen wie “belanghebbenden” zijn. Dat kun je positief duiden als “maatwerk”, maar het risico van willekeur en manipulatie is ook aanwezig.

Als je als gemeente de participatie van burgers goed geregeld hebt, dan kan zo’n inspraakverordening gemakkelijk gewijzigd worden omdat belanghebbenden allang op andere wijze zich hebben kunnen laten horen. Bij ons is de conceptnota participatie ergens in april 2008 blijven steken. Daarom vond de commissie dat nog eens naar de inspraakverordening gekeken moest worden op het onderdeel belanghebbenden. We hebben een bijzonder wollig juridisch memo gekregen dat op geen enkele wijze bijdraagt aan verheldering van dit onderdeel. Dat was dan ook de grief van een deel van de commissie. De burgemeester, wiens portefeuille het betreft, zegde toe dat voor zijn vertrek de participatienota een feit is. Dat klinkt aardig maar het is zijn portefeuille niet en als hij weg is, kun je hem er niet meer op aanspreken. Ik wilde hem desondanks wel het voordeel van de twijfel gunnen en tijdens de gemeenteraadsvergadering instemmen met de wijzigingen.

Ik ben daar dinsdagavond op terug gekomen nadat ik een bewonersavond had bijgewoond. Deze avond vond op stel en sprong plaats: sommige bewoners rondom het parkeerterrein Californiëstraat hadden maandagmorgen een uitnodiging gekregen voor de dinsdagavond. Dat is een onfatsoenlijk korte termijn. Bovendien waren alleen die bewoners uitgenodigd die een zienswijze (zeg maar bezwaar) hadden ingediend. De overigen waren niet uitgenodigd want zij waren geen belanghebbenden. In de uitnodiging werd bovendien het onderwerp bijzonder ingeperkt. Het mocht alleen gaan over het parkeerterrein, niet over de bomenkap en niet over het (alternatieve) plan. De bewoners werden geïnformeerd, mochten nog wel een vraag stellen maar van inspraak was geen sprake. Dat was nu een van de bezwaren van de bewoners: er was nergens sprake geweest van inspraakavonden, alleen van informatieavonden.
De avond zou, volgens de inleider tot 21.30 uur duren maar om 20.45 sloot men hem af omdat “steeds dezelfde vragen werden gesteld”. De bewoners werden hier niet vrolijker van en ik vond het beschamend.

Er was deze week weer veel te beleven in de stad, variërend van informatie over het nieuwe bezoekerscentrum in Mariëndal tot de “Off shore-beurs”. Ik heb er niet veel van mee gekregen omdat ik moest werken.

« Terug