Verslag week 41/42

zaterdag 17 oktober 2009 20:04

De Helders Vallei

De nieuwe naam van het bezoekerscentrum in het Mariëndal. We mochten vorige week donderdag tussentijds een kijkje nemen bij de vorderende bouwwerkzaamheden om een indruk te krijgen. Ziet er erg goed uit met prachtige uitzichten op het park en straks op de kinderboerderijen! Er komt meer leven in het Mariëndal op deze manier. De nieuwe naam werd onthuld en we mochten de eerste onderdelen van het insectenhotel aanbrengen. Daarna snel door naar Willemsoord.

Offshore & Dredging beurs Willemsoord

Want daar werd voor de tweede keer de Offshore & Dredging beurs gehouden. Zelf ben ik werkzaam bij een bedrijf waar baggeren (dredging) de hoofdwerkzaamheden zijn en waarvan ons moederbedrijf op de beurs aanwezig was. De beurs was drukbezocht en ik heb nog aardig wat mensen gesproken die erg tevreden waren met de opzet en de locatie. Alleen graag volgend jaar twee dagen! Er zit nog veel groei in. De Gemeente Den Helder was ook opvallend aanwezig met een stand net als de Zeilende Handelsvaart. Misschien een vreemde vogel binnen het Offshore en Dredging gebeuren, maar juist daarom extra opvallend lijkt mij! Ik heb veel positieve geluiden mogen horen van deelnemers en ben blij om te horen dat de stad Den Helder zich als zodanig kan profileren binnen de grote offshorewereld!

Vertrouwenscommissie

Naast alle drukte en inzet voor de vertrouwenscommissie gaat het “gewone” politieke leven natuurlijk ook door. Terugkijkend op mijn tijd als voorzitter van de vertrouwenscommissie kan ik alleen maar zeggen dat ik genoten heb. Het was een zeer leerzame en prettige ervaring om mee te maken en toch hoop ik dat het de eerstkomende zes a twaalf jaar niet meer nodig is. Als dat lukt dan zou dat betekenen dat de aankomende burgemeester nog steeds in het zogenaamde pluche zit! Natuurlijk is dat dan niet onze verdienste!

Burgerinitiatief Californiëstraat

Afgelopen maandag mocht ik alleen aantreden binnen de raad als vertegenwoordiger van de CU. Tjitske mocht haar zoon uitzwaaien die voor een jaar naar een ver land vertrekt zo heb ik begrepen! De publieke tribune was goed gevuld met bewoners van de Californiëstraat, Breewaterstraat en Diaconiestraat en misschien nog wel meer straten. Hoe dan ook, men had een alternatief plan ingediend op het huidige bouwplan aan de Californiëstraat. Men was ontevreden over de gang van zaken als het gaat om inspraak en gehoord worden en dus ook over het resultaat van het uiteindelijke bouwplan. Ook wij ondersteunden die mening van harte. Persoonlijk vond ik dit initiatief van de burgers dan ook een duidelijk voorbeeld van waarom een referendum in onze ogen niet nodig is: de burgers weten de politiek prima te bereiken als het nodig is!
De inspreker namens de buurt, Joël van der Kraan, had een uitstekend plan ontworpen met een duidelijke onderbouwing van het hoe en waarom. Hij voorzag zelfs een flinke kostenbesparing alsmede voldoende parkeerruimte voor de huidige bewoners. Nu maar hopen dat dit plan de aandacht krijgt die het verdient!

Resultaat burgerinitiatief

Het burgerinitiatief van de bewoners gaat naar het college toe die hier hun hoofden over zullen buigen. De raad heeft praktisch raadsbreed meegegeven dat het college goed zal moeten luisteren naar de bewoners en het door hen ingediende plan en over twee weken met een gedegen reactie zal terug moeten komen. Raadsbreed werd er gememoreerd aan het feit dat er zeer slechte communicatie heeft plaatsgevonden met de bewoners en belanghebbenden.

Belanghebbende

Nu is het fenomeen belanghebbende een lastig fenomeen, of liever gezegd: begrip. Als punt op de agenda stond nog het intrekken van de huidige Inspraakverordening en het aannemen van de nieuwe. Wij als CU vonden dat je eerst het begrip belanghebbende duidelijk moest vastleggen voor je de inspraakverordening zou wijzigen. Het voorbeeld van de Californiëstraat heeft voor ons aangetoond dat het nog niet goed zit: alleen die mensen werden uitgenodigd voor een in alle haast belegde informatieavond die een zienswijze hadden ingediend. In onze ogen zijn niet alleen die mensen belanghebbend!

Onderzoek Hulman

Als laatste nog te noemen punt stond de motie van Progressief Den Helder op de agenda waarin verzocht werd om een onderzoek naar het bestuurlijke reilen en zeilen omtrent de situatie rond burgemeester Hulman. Ik heb niet voor gestemd aangezien het voor mij, voor ons als CU, duidelijk is hoe de vork in de steel zit en wie er wat te verwijten valt en waar er fouten gemaakt zijn. Aan de andere kant vond ik het ook weer een typisch teken van de aankomende verkiezingen: scoren.

Verkiezingen

Het zal de aankomende tijd dan ook niet veel anders worden: politieke partijen zullen zich meer en meer laten horen ook al is dat op niets af. Persoonlijk heb ik een broertje dood aan het herhalen van opmerkingen, feiten en meningen die al door andere partijen verkondigd zijn. Ook bij het simpele: “ik sluit me aan bij de vorige spreker/partij” wil het nog wel eens jeuken bij me.. Ook het ongegeneerd interrumperen wanneer dat niet toegestaan is getuigd in mijn ogen van basaal gedrag van raadsleden. Ook onze raad kent mensen die basaal reageren en forse bewoordingen in de mond nemen, maar zoals onderzoek uit heeft gewezen: die mensen worden minder gewaardeerd en hoog ingeschat dan raadsleden die netjes blijven in hun taalgebruik. Dat zal in mijn ogen dan ook ongetwijfeld gelden voor de manier van reageren. Jezelf laten horen wil namelijk niet zeggen dat je ook gehoord wordt.
Misschien geloof ik wel in een utopie van effectief politiek vergaderen, maar zolang de wens er nog is bij me, het streven nog leeft, heb ik nog hoop. En als ’t aan mij ligt zal dat zijn zolang ik in de politiek actief mag zijn! Aan de andere kant, politiek zou politiek niet zijn als vergaderingen (hoofdzakelijk) op deze manier zouden verlopen.

Fractie

Ook de fractievergadering passeerde weer de revue, waarin de verkiezingen en de kandidaatstelling uitgebreid besproken werd. Geschikte mensen te over in onze achterban, alleen is het lastig om mensen te vinden die in hun drukke bestaan nog tijd kunnen en willen vrijmaken om politiek actief te zijn. Al met al kunnen we toch uitzien naar een gedegen kandidatenlijst en zal er tijdens de ledenvergadering van dit jaar een definitieve lijst vastgesteld worden.

Lunch met nieuwe burgemeester

Het einde van de week was wederom een drukke maar gezellige! Vrijdag mocht ik als voorzitter van de vertrouwenscommissie de lunch gebruiken met het o.a. burgemeester en wethouders en de beoogde burgemeester Koen Schuiling en zijn partner Ben(e) Griede. Een smakelijke lunch waarin we kort en bondig met elkaar kennis hebben kunnen maken en onderling ideeën en visies hebben mogen uitwisselen over wat ons te wachten staat en vooral wat de uitdagingen en kansen zijn die een stad als Den Helder in zich heeft.
Die avond mocht ik weer samen met onze band Indescribable een interkerkelijke sing-in begeleiden die goed bezocht werd.

Fort Harssens

Als laatste stond er zaterdag 17 oktober nog een rondleiding op Fort Harssens op het programma. Het verschil tussen de vorderingen m.b.t. het blootleggen van het fort van de Open Monumentendag 2008 en vandaag waren groot! Voornamelijk dankzij de inzet van de Stichting Stelling Den Helder, de Genie en Herstelling Den Helder. Een enorme klus waarin veel puin en zand verzet is om één van de verscholen parels van Den Helder toonbaar te maken! De rondleiding was goed bezocht vanuit de raad en het was goed om te horen dat men erg onder de indruk was van wat zo’n fort nu te bieden heeft aan historie en kansen/mogelijkheden. Kortom, een hoop indrukken opgedaan en veel positiefs mogen ervaren in een stad waar het toch altijd wel goed kan waaien!
Morgen weer een heerlijke dag om bij te komen en een kerkdienst te bezoeken!

Willem

« Terug