Laatste verslag van 2010
Als er niets bijzonders gebeurd, is dit het laatste verslag van 2010. Er zijn geen vergaderingen meer, alleen nog wat sociale activiteiten.
Raadsvergadering
De laatste raadsvergadering was ook wel de klapper van het jaar denk ik. Het begon al in het presidium. Bij de voorbespreking van de vergadering werd gevraagd hoe het stond met het burgerinitiatief van de Californiestraat. Trots meldde dat de bemiddeling niet tot stand was gekomen en dat het initiatief haar uit handen was genomen. Ze wilde het agendapunt opnieuw verdagen opdat ze zelf de bemiddeling ter hand kon nemen. Dat vond ik geen optie. Ten eerste kon je het de bewoners niet aandoen, ten tweede omdat politiek gezien absoluut onmogelijk is. Als raadslid kun je niet gaan bemiddelen, dan zou de raad eerst het besluit tot ontvankelijk verklaren moeten nemen en zich dan beraden op de wijze waarop de raad inhoudelijk met dit punt wil omgaan. Wat mij betreft moest het gewoon op de agenda blijven staan en dat is gebeurd.
Tijdens de raadsvergadering waren er eigenlijk maar 2 punten die er werkelijk toe deden. Dat was de besluitvorming rond het burgerinitiatief Californiestraat en de 2 voorstellen rondom de eventuele bouw van een nieuw stadhuis.
Burgerinitiatief Californiestraat
Tijdens de bespreking van dit onderwerp trok een PvdA-raadslid uitgebreid het boetekleed aan. Dat kostte zo ongeveer de hele spreektijd van de PvdA, zeer tot ongenoegen van de fractievoorzitter. Als fractie van de ChristenUnie hadden we ook een stevig pleidooi voor het ontvankelijk verklaren van het burgerinitiatief. Om de besluitvorming hierin te helpen, had ik ook een motie voorbereid en die meteen voorgelezen. Verschillende partijen vonden ook wel dat er naar de bewoners toe een gebaar gemaakt moest worden, omdat er veel fout gegaan was. De manier waarop daar vorm aan gegeven kon worden, stond verwoord in de motie. Tot onze blijdschap haalde zowel ons voorstel als de motie het. Het burgerinitiatief werd ontvankelijk verklaard en de motie aangenomen. De bewoners waren vanzelfsprekend verheugd.
Dat dit niet tot instemming van het college was, bleek direct de volgende dag al door de suggestieve opmerkingen over de onmogelijkheid om weer 76 parkeerplaatsen terug te winnen. Ook Woningstichting deed vanzelfsprekend van zich laten horen. Nog weer een dag later stond op de weblog van de burgemeester te lezen dat er overleg was geweest tussen Woningstichting en het college. In de krant opnieuw een uitgebreid verhaal over de onmogelijkheid van het raadsbesluit. Na een boze brief van mij over de manier waarop uitvoering aan de motie werd gegeven kreeg ik van de wethouder te horen dat het overleg met Woningstichting al weken geleden was gepland en dat dit niet de uitvoering van de motie was. Dat komt allemaal nog.
Besluitvorming rondom bouw nieuw stadhuis
Nadat we er vorige week woensdag lang over gediscussieerd hadden stond dit onderwerp nu op de raadsagenda. Wat mij betreft had het nog wel even mogen wachten want er waren nog zoveel onduidelijkheden. Kennelijk was er haast bij en moest het toch behandeld worden. In het presidium heb ik opnieuw benoemd dat dit een oneigenlijk besluit was omdat we hetzelfde besluit (maar dan met een amendement betreffende de eventuele sloop) al in november 2009 hadden genomen. Het college meende echter dat dit besluit opnieuw genomen moest worden wilde men verder kunnen gaan met de voorbereidingen.
Nadat we er in de raadscommissie op hadden gewezen dat het nemen van dit besluit zou kunnen betekenen dat de sloop van het postkantoor hoe dan ook plaats zou kunnen vinden, had het CDA hierop een amendement ingediend. Als fractie hadden we een amendement gemaakt met daarin aanscherping van een aantal kaders om het financiële plaatje helemaal helder te krijgen. Voor Trots was het ondergronds parkeren een belangrijk item. In een schorsing werd voorgesteld om te bezien welke amendementen in elkaar geschoven konden worden. Het bleek mogelijk om alle drie amendementen om te vormen tot 1 amendement waarin alle aspecten zijn opgenomen. Volgens ons gaat dan uit de feiten dan wel blijken dat het voorgestelde plan financieel onhaalbaar is. Dit leek ons een beter begaanbare weg dan nu tegen sloop van het stadhuis te stemmen. We waren er niet van overtuigd dat dit besluit het zou halen, daarvoor waren een aantal medestanders vanuit de coalitie nodig en we konden er niet van op aan dat die er ook zouden zijn.
Wat ons betreft had daarna ook over het alternatieve plan van de PvdA gestemd kunnen worden. Wij waren er voorstander van om ook dit plan mee te nemen in de berekening. Immers parkeren boven het spoor kan duurder uitpakken dan parkeren op maaiveld, maar als dan ook gekeken wordt naar de kosten van de verbouwing van School 7 en de daarbij horende infrastructuur, dan kon het toch nog wel eens voordeliger blijken te zijn. Door dit gezamenlijke onderzoek verlies je geen tijd als blijkt dat het college plan onhaalbaar is. De fractievoorzitter was echter dermate gepikeerd over het aannemen van het geamendeerde collegevoorstel dat hij het alternatieve plan terug trok. Strategisch vond ik dit geen goede zet. Bovendien was het plan realistisch en al goed doorgerekend. De kritiek die dan ook vandaag in de krant stond deel ik absoluut niet. Wel denk ik dat de PvdA zijn goodwill verloren heeft waardoor het plan niet op inhoud is bekeken en dat is een gemiste kans voor de stad.
Kindermisbruik
Het hele land werd de afgelopen week opgeschrikt door de enorme pedofiliezaak in Amsterdam, en kennelijk onafhankelijk hiervan nog een aantal zaken rondom kindermisbruik. Het onderzoek van Deetmans hierover binnen de RK-kerk is al bijna in het vergeetboek geraakt, maar zeker zo groot. Naar aanleiding hiervan bereikte mij de vraag of het niet zo is dat door het steeds verder oprekken van grenzen aan goede zeden, normen en waarden dergelijke zaken steeds gemakkelijker voorkomen. Of hier niet een taak voor de ChristenUnie lag? En dan lokaal beginnen door te ageren tegen het oudejaarsfeest met een ex-pornoster. Hoewel ik het kindermisbruik een afschuwelijke zaak vind en de publieke uitingen over sex erg ver vind gaan (denk ook even aan de Veronica-reclame over een “hete” kerst) vraag ik me af of dit (het begin van) een oplossing is. Als u hierover mee wilt denken dan hoor ik dat graag van u. (tjitskebiersteker@gmail.com)
Burgerparticipatie
De ontwikkelingen rondom de Californiestraat hebben al laten zien dat burgerparticipatie vooral een mooi woord is, maar zeker nog geen vanzelfsprekendheid. In het jongste nummer van de VNG stond hierover een interessant artikel dat zeker verdere bespreking binnen het gemeentebestuur verdient. Wellicht kunnen we dat in het nieuwe jaar oppakken.
Kerst en oud en nieuw
Voor nu zit het politieke jaar er op en ook bijna het kalenderjaar. Eerst nog de nodige feestelijkheden waarbij Kerst wel het belangrijkste feest is. Een witte kerst zou natuurlijk prachtig zijn en tevens een duidelijke symboliek van het doel waartoe de Here Jezus op aarde is gekomen, namelijk ter vergeving van zonden , waardoor wij “witter dan sneeuw mogen zijn”. Ik wens u dan ook allen een gezegende, witte kerst. Voor het nieuwe jaar wens ik u en onszelf Gods zegen toe opdat we gezegend zijn en tot zegen kunnen zijn voor deze stad en onze persoonlijke omgeving.