Visie op de wijk

dinsdag 16 januari 2018 20:57

Christen Unie Den Helder, visie op de wijk

In Den Helder is veel geld beschikbaar om de inwoners die dat nodig hebben, op allerlei gebieden te helpen. Het gaat hierbij om het enorme bedrag van ruim 90 miljoen euro. De gemeente maakt voor het invullen van deze belangrijke zorgtaak gebruik van de kwaliteiten van 40 verschillende partners.

Het gaat dus om heel veel geld, heel veel instanties en ook heel veel regels! Kan een gewone burger hier zelfstandig zijn weg in vinden en alle consequenties overzien?

Nee!

In de afgelopen 4 jaar zijn ons raadslid Tjitske Biersteker en onze CU-commissieleden veel voorbeelden tegen gekomen van burgers die hierin vastgelopen zijn. Hun ervaring is dat er veel gebeurt maar dat er ook nog veel verbeterd moet worden.

Hoe?

Persoonlijk contact in de buurt!

Naast de al bestaande website en het telefoonnummer van het gemeentehuis moet er in elke wijk iemand komen die er voor je is. Iemand bij wie je gewoon binnen kunt lopen en die je kunt vertellen wat je bezig houdt. Iemand die je persoonlijk begeleidt bij vragen om ondersteuning. Die je waarschuwt voor de consequenties als er wat verandert in je persoonlijke situatie, b.v. als je wat meer gaat verdienen.

In iedere wijk dus een team van mensen die buurtbewoners persoonlijk helpen en ze ook leren om elkaar te helpen. Mensen die de wijk kennen en die door de bewoners gekend worden. Dus niet 1 wijkteam voor de hele stad maar elke wijk zijn eigen team.

Bij het wijkteam moet je niet alleen terecht kunnen voor persoonlijke hulp maar ook als je ideeën hebt om het leven in de wijk te verbeteren. Wijk- en/of buurthuizen vormen hierbij de centrale ontmoetingsplek voor al deze activiteiten.

Wie zouden er in het wijkteam moeten zitten?

  • Sociale ondersteuners voor uw persoonlijke situatie
  • Wijkagent voor uw veiligheid
  • Sport- en leefstijl adviseur voor uw welzijn
  • Ondersteuner wijkbeleid voor breed gedragen wensen van de buurtbewoners en ook voor de wijkbudgetten

Het wijkteam bij iedereen om de hoek.

 

Dagbesteding, Hulp en ondersteuning, Hulpmiddelen en wonen, Mantelzorg, Ontmoeten, Opgroeien, Opvoeden, Vrijwilligerswerk, Werk en inkomen, Gezond eten, Groenbeheer, Speeltoestellen, enz…….

« Terug