Verslag tot 13-11-2016

Tjitske 158x200zaterdag 12 november 2016 22:41

Deze week 2 raadsvergaderingen. Maandagavond een gewone en woensdagavond de begrotingsraad.

Het waren vervelende vergaderingen omdat er veel onderhuids broeide. Maandagavond was het belangrijkste item de parkeervisie. Voor de Stadspartij was het gratis parkeren een belangrijk item en dat werd met deze visie niet waar gemaakt. Enigszins verbaasd nam ik kennis van een amendement dat deze hele parkeervisie onderuit haalde. Dit amendement kwam van de hele coalitie en kennelijk konden zij het van te voren niet eens worden met het college over deze visie. Ik geloof zelf niet zo dat gratis parkeren de redding voor de binnenstad is, maar ik heb er geen bezwaar tegen. Ten  minste als er maar dekking voor is.  Die was er niet bij.

De kwestie Multimetaal moest eigenlijk deze avond ook ineens worden afgehandeld. In oktober had dit al eens op de commissievergadering gestaan maar ontbraken er stukken. De commissie heeft het onderwerp toen niet behandeld. Een beetje slimme wethouder had het stuk daarna zo snel mogelijk compleet weer op de commissieagenda geplaatst. Dat was niet gebeurd en nu wilde men het zonder de bijbehorende stukken alsnog afhandelen. Ik dacht dat dit mogelijk de deal was binnen de coalitie, al leek het me wat mager. Tijdens het vooroverleg hebben we geprotesteerd tegen deze gang van zaken en het onderwerp is uiteindelijk niet op de raadsagenda gekomen.

Er werd maandagavond afscheid genomen van wethouder van Dongen en de raadsleden Baanstra en Koenen. Twee nieuwe raadsleden werden bevestigd en de nieuwe wethouder wordt tijdens de begrotingsraad bevestigd.

De bommenregeling gaf ook de nodige commotie. Uit de bij behorende raadsinformatiebrief kun je opmaken dat er geen kennis was van voorgaande onderzoeken. Bovendien is het wat wonderlijk om dit door een “particulier” bedrijf te laten doen als Defensie goed in staat is om dit te regelen. De gemeente lijkt dit bedrag te moeten voorschieten totdat het Rijk betaald heeft.

Er is ook vergunning verleend voor een casino aan de Beatrixstraat. Het lijkt me ongezond om op zo’n A1-locatie een gokhal te vestigen. Dat moet dan een concurrent zijn voor hetgeen op Willemsoord zit. Dat kan betekenen: geen van beiden brood op de plank, maar wel de Beatrixstraat “vervuild” met een dergelijke gelegenheid. Als beiden wel voldoende klandizie hebben is het te hopen dat de gemeente geen extra aanvragen schuldhulpverlening te verwerken krijgt.

Woensdagavond zou alleen de begroting behandeld worden, maar met een kunstige move werd opnieuw Multimetaal op de agenda geplaatst. De ontbrekende stukken hadden overdag ter inzage gelegen. Mooi dat ik niet in de gelegenheid was om ze te bekijken. Maar nu was aan de verplichting voldaan en werd het besluit genomen om geld te investeren in de RWS-kade.

Verder werd ik vlak voor de vergadering opgeschrikt door het amendement van de coalitie. Nu wist ik wat de “deal” was voor het gratis parkeren van de Stadspartij. De buffer voor het Sociale Domein moest afgeroomd worden. Die buffer was de VVD tijdens de kadernota besprekingen al een doorn in het oog. Nu bleek dan dat ze het er over eens geworden waren dat er niet meer dan 10% van het bedrag binnen het Sociale Domein in de buffer terecht zou komen in plaats van alle overschotten en dit werd dan ook nog afhankelijk gemaakt van de hoogte van het weerstandsvermogen. Eventuele hogere overschotten zouden dan terecht komen in de algemene reserve. Tijdens de Begrotingsraad bleek ook dat de langdurige proef met gratis parkeren bekostigd moet worden uit de algemene reserve. Heel plat kun je dus stellen dat het gratis parkeren betaald wordt uit het sociale domein. Ik was behoorlijk “in shock”. Afspraken houden dus nog geen ½ jaar stand en het gaat ten koste van mensen die het vaak heel moeilijk hebben.

Ik vond het toch al een bizarre dag: Trump president. Ik was er bang voor geweest dat het zou gebeuren maar kon het eigenlijk toch niet geloven dat mensen op hem zouden stemmen. Het zou een waarschuwing moeten zijn voor zowel de landelijke als de lokale politiek. Ook in Nederland zijn heel veel mensen boos op de gevestigde orde, voelen zich miskend en tekort gedaan. Daaruit ontstaan gevoelens van boosheid en onverdraagzaamheid en daarmee wordt Nederland een onherbergzaam land.

Als ik dan zie hoe arrogant men ook lokaal omgaat met de belangen van  mensen aan de onderkant van de samenleving, die geen enkel perspectief hebben ondanks het aantrekken van de economie dan maak ik me zorgen dat er ook lokaal een voedingsbodem gecreëerd wordt voor rechtspopulisme.

Hoewel ik het soms benauwend vind, is het geloof nu ook een troost. Er komen andere tijden.

Tjitske Biersteker 

« Terug