Verslag tot 16-10-2016

WP_20161015_13_34_10_Prozondag 16 oktober 2016 16:18

Het weer is in één keer omgeslagen en n het begin van de week vond ik het erg koud. Dan heb ik de neiging om vooral activiteiten binnenshuis te zoeken en is ’s avonds de deur uitgaan een hele opgaaf. Hoewel het een drukke week was, waren de meeste bijeenkomsten bij mij thuis, dus dat was een mooi compromis. Veel vergaderd over de toekomst van de ChristenUnie, maar ook over wat er op dit moment allemaal op ons pad komt.

Het gerucht ging al dat de Stadspartij Odd Wagner als wethouder zou vragen. Toch was ik verrast toen ik door Odd gebeld werd. Gevraagd werd hoe ik er in stond, maar als raadslid ga ik niet over de keuze van de Stadspartij. Ik kan ook niet staan in de persoonlijke afwegingen van Odd Wagner, maar ik denk niet dat ik dezelfde keuze zou hebben gemaakt. Ik ben toch wel erg verknocht aan mijn partij en denk niet dat ik dat gedachtengoed zomaar in ruil voor dat van een andere partij. Het zijn wel zaken die ons als fractie ook bezig houden.

Ook hebben we de verschillende commissies door gesproken als (steun)fractie. Eigenlijk waren er in iedere commissie wel onderwerpen aan de orde waar we zorgen over hebben. Binnen het sociale domein zouden innovatieve trajecten worden ingezet. De uitkomst is echter dat een grote groep mensen is afgeschreven. Met het kant-en-klare plan van verschillende oppositiepartijen wordt niets gedaan, net zo min als dat Den Helder wordt aangemeld als experimenteer gemeente.

Ook de ontoegankelijkheid van voorzieningen voor arme mensen vinden we onbestaanbaar. Tijdens de begrotingsbehandeling willen we hier ook aandacht voor vragen.

Bij de commissie SOB was de parkeervisie een lastig onderwerp dat door veel partijen zal worden geamendeerd. Dit is nu zo’n onderwerp waarop bij ons de focus niet ligt. Tijdens de raad zal ik de amendementen maar op hun merites beoordelen. De SOK met woningstichting is ook een lastige. Het gebied wordt gaandeweg steeds groter, de zeggenschap van Woningstichting steeds meer en het risico op jarenlange schuttingen ook. Dat moet toch anders kunnen.

Bij bestuur en middelen waren er wel indringende onderwerpen, maar weinig inhoudelijke reacties van de betreffende wethouders. We hebben veel moeite met de financiele injectie voor de Haven. Er is geen visie en we weten niet voor hoeveel zeggenschap men een 2e investeerder wil zoeken. We denken dat de coalitie het voorstel zonder voorwaarden akkoord geeft, maar we willen proberen om toch enkele voorwaarden aan de kapitaalsinjectie te stellen en steunen daarom een voorstel van Behoorlijk Bestuur.

Verder nog een indringende discussie over het onderzoeksrapport van Schouten en Nelissen over de misstanden binnen de organisatie. De wethouder deed een aantal opmerkelijke uitspraken: er had een wijziging in portefeuilles plaats gevonden waardoor hij alleen verantwoordelijk was voor beleid en organisatie. Ook gaf hij aan al in november 2015 te weten van de problematiek, in mrt 2016 werd die echter door het college stevig ontkend n.a.v. vragen van Beter voor Den Helder en nu dan een rapport met stevige conclusies. De gemeentesecretaris heeft in een eerdere bijeenkomst al aangegeven met een werkgroep de problematiek aan te willen pakken. Ik vind het wel lastig dat een aantal mensen die volgens het onderzoek behoorlijk verantwoordelijk waren voor de ontstane problematiek nu ook in die werkgroep zit. Dat kon anderen wel eens weerhouden van deelname. Kortom er valt politiek ook wel wat af te dingen op het beleid binnen de organisatie.

Donderdagavond was een raadsinformatieavond gepland over de voortgang renovatie stadhuis. De opkomst was bedroevend. Positief was weer dat een aantal raadsleden van de coalitie nu wel aanwezig waren. Al was er wel één die absoluut geen stuk had gelezen en elke discussie overnieuw wilde doen. Daar werd ik wel een beetje droevig van. Vooral toen hij zich rechtvaardigde door te zeggen dat hij er graag blanco in wilde staan.

Ondertussen zijn ook de eerste reacties binnen op het email adres van “Meldpuntgemini”. Het komt langzaam op gang maar er is tot 24 oktober tijd om te reageren.

Zaterdag met vele anderen op het strand gekeken naar het Friese Paarden spektakel. Het was geweldig! Leuk dat we dat ook in Den Helder hebben. Morgen een bijzondere kerkdienst. We onderhouden banden met evangelisten in Taymir. Morgen komt één van hen iets vertellen over het werk daar. Gelukkig wordt er vertaling bij geleverd. Iets om naar uit te kijken.

Tjitske Biersteker

« Terug