Verslag tot 11-9-2016

Tjitske 158x200maandag 12 september 2016 19:31

Een druk weekje, mede vanwege de nodige privé activiteiten. Maandagmiddag was er een ontmoeting en werkbezoek gepland met vertegenwoordigers van de ChristenUnie in Noord Holland. ’s Morgens had ik een activiteit in Alkmaar die behoorlijk uitliep. Toen ik uiteindelijk op de ontmoetingsplek was, stond de rest op het punt om naar het werkbezoek te gaan. Nu zit ik niet heel vaak in de auto en “Tom” reageerde niet, dus kwam ik niet op de plek van bestemming. Heel jammer, volgende keer beter.

Ik was wel op tijd thuis voor het presidium. Dat was snel bekeken. Weinig schokkende onderwerpen. Alleen het voorstel voor samenstelling van de commissies viel niet in goede aarde. Voor kleine partijen is dit een behoorlijke verslechtering. Ik vind nog steeds dat partijen die voldoende raadszetels hebben, geen commissieleden moeten inzetten. Dat is pas bezuinigen.

Na het presidium moesten we als een haas naar de Ambachtsweg omdat daar de presentatie van de visie op de openbare ruimte werd uitgelegd en we konden zelf ook aan de slag met het becommentariëren van foto’s. Er werd ons steeds voor gehouden wat het effect van de verschillende niveaus van onderhoud is, niet alleen financieel. Het was een nuttige avond.

Woensdagavond extra commissievergadering over de Tussenrapportage. Volgens een heldere signaleringsmethode moet de raad in de gelegenheid gesteld worden om het lopende beleid aan te passen als het uit de pas dreigt te lopen. Toch had de wethouder het er vooral over dat we dan weten waar we aan toe zijn bij de komende begroting. Ik zag vooral dat men met begerige ogen naar de buffer sociaal domein keek. Hieruit moest alvast het nodige gefinancierd worden. Op deze manier komen we nog steeds tekort als er van het Rijk meer bezuinigingen aan komen. Gelukkig werd ook voorgesteld om overschotten van onderdelen van het Soc. Domein te storten in de buffer. Er bleven veel vragen onbeantwoord, terwijl de vak-wethouders op de publieke tribune zaten. Het kwam niet op om die aan tafel te nodigen.

De avond duurde onverwacht lang vanwege 2 onaangekondigde presentaties. Eén over Willemsoord en één over Port of Den Helder. Strekking van beide verhalen: het gaat goed, maar we moeten er wel financieel in investeren. De “zwarte” cijfers van Willemsoord worden alleen gehaald als wij er zo’n €400.000 in storten en Port of Den Helder kan wel zo’n € 7 miljoen gebruiken.

Donderdagmorgen om 9.00 uur auditcommissie. We hebben aandachtspunten voor de accountant besproken voor de tussentijdse controle en we hebben de aanbesteding bekeken voor een nieuwe accountant. Niet dat we ontevreden waren over de huidige, maar het is wettelijk verplicht om na 5 jaar een nieuwe te zoeken.

Hier op aansluitend kwam de begeleidingscommissie renovatie stadhuis nog even bij elkaar om te bezien of we  nu voldoende kennis opgedaan hebben of dat er nog nieuwe cursussen enz. moeten worden gevolgd.

Vrijdagmorgen kwamen we als oppositiepartijen bij elkaar. We hebben het gehad over de rol die de agendacommissie wil spelen, nl. een beoordeling van de relevantie van het agenderen van punten. De enige rol die ze zouden moeten hebben is die van planners. Als je dit dan vergelijkt met de onaangekondigde presentaties, dan snap je dat er iets niet klopt.  We willen de voortgang rond het ziekenhuis ook regelmatig op de agenda zien en  bekijken hoe dat te realiseren is.

Deze week ook de beantwoording van schriftelijke vragen van de ChristenUnie over werk in de groenvoorziening. Uit de beantwoording blijkt dat degenen die het uitvoeren gedurende het traject in elk geval het minimumloon krijgen. Na 2 maanden is het project over. Vraag is dan wel of ze zonder problemen (lees wachttijd) weer in aanmerking komen voor een uitkering.

Voor deze week is het wel weer mooi geweest. Vandaag lekker genoten van het prachtige weer en onze mooie omgeving. Morgen vieren we in onze kerken het Heilig Avondmaal en dat is iets om naar uit te kijken.

Tjitske Biersteker

« Terug