Inleiding uitgebreid

Verkiezingsprogramma 2022-2026

Introductie Verkiezingsprogramma

Met gepaste trots en bescheidenheid presenteren wij u het programma waarmee we de komende gemeenteraadsverkiezingen in willen gaan. Met het programma zoals het er nu ligt, gaan we vol vertrouwen de komende periode in. Hiermee kunnen we voor de dag komen. Dan nu het programma zelf.

Het zou jammer zijn om de inleiding over te slaan. In die inleiding geven we onze visie weer. Politiek bedrijven vanuit een visie, een beginsel behoedt ons voor politiek bedrijven vanuit de waan van de dag. Politiek bedrijven is het evenwicht zoeken tussen leiderschap tonen  enerzijds en recht doen aan de inwoners van de gemeente Den Helder anderzijds. Raadsleden die zich alleen maar opstellen als ’stem van het volk’ kunnen moeilijk tot een stabiele bestuurscultuur komen. Dat staat nog los van de vraag wat nu eigenlijk de stem van het volk is. Met andere woorden: ‘wat hoor je precies als je zegt te luisteren naar de stem van het volk’? De vraag is of de stem van het volk ook wel de stem is van de inwoners van de gemeente Den helder of dat het de stem is van die groep die zich laat horen.

Het is eigen aan de ChristenUnie dat er nagedacht wordt over beginselen, over principes die leidend zijn in de keuzes die gemaakt worden. Als christen put je dan ook uit de Bijbel, het woord van God. Dat heeft gezag over alle terreinen van ons leven. We beginnen dit programma met de Bijbeltekst ‘het is niet goed dat de mens alleen is’ . Deze tekst beschrijft een opmerkelijk moment in de geschiedenis van de schepping. Tot nu stond erna elke scheppingsdag:  ‘en God zag dat het goed was’.  Wat was er ineens dan niet goed? De mens was alleen en dat besef kwam, toen de mens alle dieren (mannelijk en vrouwelijk) een naam moest geven. Daarna voelt Adam zich alleen en dat is niet goed. Een mens alleen is in Gods ogen niet af, kan niet bestaan.

Mens zijn is samen leven, in welke vorm en op welke manier dan ook. Dat samen leven krijgt vorm, dat moet gestuurd, bestuurd worden. Besturen staat in die visie altijd ten dienste van het samen leven. Dat vraagt om een afweging van belangen. En juist in die afweging van belangen is het belangrijk om uitgangspunten te hebben. Principes waarop je aanspreekbaar bent. Principes die zicht geven op de eigen rollen van de overheid, van de inwoners van de gemeente. 

Het is te verwachten dat in de komende gemeenteraadsverkiezingen de lokale partijen het goed gaan doen. Dat is een trend die zich de laatste jaren aftekent en die in de laatste gemeenteraadsverkiezing in Dijk en Waard (de nieuwe gemeente als samenvoeging van Heerhugowaard en Langedijk) bevestigd is. Maken we als landelijke partij in de gemeenteraadsverkiezing een kans? We gaan, zo lijkt het, tegen de stroom in. 

Het is daarom belangrijk dat we ons bewust zijn waarom we ons nadrukkelijk als landelijke partij presenteren. Alleen zo kunnen we een tegenwicht bieden aan al die lokale partijen en partijtjes.  Wat ik sterk vind van de ChristenUnie is dat we geholpen worden na te denken vanuit onze Christelijke waarden en normen. Als we belijden dat Gods woord gezag heeft op alle terreinen van ons leven, dan is het belangrijk dat we in het licht van dat woord ook nadenken over die verschillende terreinen en daarbij kan ik wel wat hulp gebruiken. Is het ook de bedoeling dat we elkaar scherp houden. Klopt wat je nu zegt, wel met die uitgangspunten.

Ik heb een tijd geleden een interview gelezen van een wethouder namens de ChristenUnie . Hij had het over stoeptegels. Niet direct een onderwerp om je als christen druk over te maken. Deze week las ik in de krant dat bij ouderen valincidenten veel vaker voorkomen en ook grote gevolgen kunnen hebben. Dan komt die stoeptegel ineens in een ander licht te staan. Zorg voor een goed trottoir heeft dan te maken met zorg voor veiligheid. Dat doet me denken aan het voorschrift dat de Israëlieten op hun platte daken hekjes moesten plaatsen om te voorkomen dat mensen van het dak vielen: draag zorg voor elkaars veiligheid.

Dit als inleiding over de inleiding. Dan stap ik nu over naar het verkiezingsprogramma zelf. Dat is opgebouwd in vier hoofdstukken. Bestuurlijke stijl, een zorgzame gemeente, een vitale gemeente en een leefbare gemeente.  Deze vier hoofdstukken zijn direct afgeleid uit het Helders Akkoord, het akkoord waarmee van 2018 tot en met nu wordt gewerkt in het college. We zijn als ChristenUnie Den Helder dankbaar voor de bijdrage die Tjitske als wethouder aan dit beleid heeft kunnen leveren en voor het werk dat onze raadsleden en leden van de steunfractie daarin hebben kunnen doen. Met de keuze van deze hoofdstukken drukken we ook nog iets anders uit. We staan voor een stabiel beleid. Voor de gemeente Den Helder is bestuurlijke rust belangrijk. We moeten als gemeente profileren als een gemeente waarmee gewerkt kan worden, waar je op kunt rekenen.  Daarom bevat dit programma ook geen opmerkingen over de vestiging van het stadhuis op Willemsoord. Daarover is een besluit genomen in de gemeenteraad en op dat besluit willen we niet terug komen. Bovendien vinden we het een toonbeeld van bestuurlijke zwakte, als het stadhuis voor de derde keer op rij een thema is in de verkiezingen.

In het verkiezingsprogramma proberen we alle inwoners van Den helder recht te doen. De verleiding is groot alleen die kant uit te kijken van degenen die het niet redden, extra ondersteuning nodig hebben. Dat zou een blinde vlek opleveren voor mensen die zich graag willen ontplooien, initiatieven nemen, gaan ondernemen. Dat willen we voorkomen. Een verkiezingsprogramma is daardoor een breed en soms vaag geformuleerd document. In de praktijk zal blijken wat ervan waar te maken valt en hoe we dat kunnen doen.

 Wat zijn in de komende verkiezingen onze speerpunten?

  • De wijksteunpunten (van belang voor alle lagen in de bevolking; dichtbij en herkenbaar)
  • Een veilige leefomgeving (in samenwerking met de bewoners van de wijken)
  • Leefbaarheid van de wijken (speelgelegenheid; kleinschalige winkels)
  • Woningaanbod in de sociale huursector vergroten
  • Ruimte voor initiatieven van ondernemers

 Het worden spannende verkiezingen. We hopen en bidden dat we minimaal de twee raadszetels mogen behouden. Het is belangrijk dat het geluid van de ChristenUnie blijft klinken tussen alle geluiden die in de gemeenteraad klinken.

We staan ook deze raadsperiode ervoor open om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Als we ons geluid kunnen versterken door samenwerking met andere partijen moeten we dat ook zeker doen. Een logische samenwerkingspartner in dat opzicht is het CDA. Inleidende gesprekken daarover hebben plaats gevonden. Dit is een partij die qua beginsel het dichtst bij ons staat. Andere samenwerkingen sluiten we daarmee niet op voorhand uit. Wel willen we een eigen geluid blijven behouden. Zeker als we zien dat andere coalitiepartners in de laatste weken steeds meer een populistische koers gaan varen. Daarvoor breng ik even in herinnering de discussie of het college een brief aan het kabinet moet sturen om aan te geven dat Den Helder niet meer asielzoekers kan opvangen. Een op zich onzinnig verzoek, maar erger nog was de motivatie  van de verschillende fractieleiders. Echt teleurstellend. Dan ben ik blij dat Hans van Donkelaar in de gemeenteraad onomwonden stelt dat de ChristenUnie staat voor een ruimhartig beleid als het gaat om steun aan mensen die onze hulp en steun echt nodig hebben. Dat is een tegengeluid, waarvan ik meen dat daar behoefte aan is. Dat betekent ook dat je breder kijkt, dan alleen wat jij nodig hebt.

 In de laatst gehouden Groen-lezing besluit Eppo Bruins met een commentaar op het bekende liedje van Queen, waarin Fredde Mercury zint: I want it al land I want it now. Ik wil alles en ik wil het nu. Een teken van doorgeslagen individualisme, waarin het ‘ik’ centraal staat en de onmiddellijke behoeftebevrediging van het ‘ik’. Volgens Eppo Bruins kun je de huidige cultuur samenvatten in die ene zin. Hij pleit voor een overheid waarin:

-barmhartigheid komt in de plaats van ik-gerichtheid (als antwoord op ik-gerichtheid)

- een samenleving en een overheid waarin bescheidenheid in de plaats komt van hoogmoed (als antwoord op het ‘alles willen’)

- een samenleving en een overheid waar bedachtzaamheid in plaats komt van onbezonnenheid (als antwoord op het ‘nu’, waarin alleen onmiddellijke bevrediging van de eigen behoefte de norm is)

 Zo kom ik bij het maken van keuzes is het belangrijk dat je uitgaat van een visie. Een visie op de maatschappij, een visie op de rol van de overheid in die maatschappij. Dan is het belangrijk dat je mensen achter je hebt staan, die je helpen bij het vormen van die visie en die je helpen die visie ook daadwerkelijk om te zetten in standpunten die er plaatselijk toe doen. Dat vind ik de meerwaarde van de ChristenUnie. Je hebt mensen achter je staan, die als Christen naar de maatschappij en de overheid kijken. Dat is een geluid dat we in de komende campagne moeten laten horen als een tegengeluid tegen de lokale, populistische partijen.

 Leendert van Dam.